С наближаването на американските президентски избори и успехите, които жъне Доналд

...
С наближаването на американските президентски избори и успехите, които жъне Доналд
Коментари Харесай

Какъв е план Б, ако Байдън реши да се откаже от изборите в САЩ?

С наближаването на американските президентски избори и успехите, които жъне Доналд Тръмп на предварителните избори за номинацията на републиканците, пред Демократическата партия от ден на ден стои въпросът дали Джо Байдън все отново да остане неин претендент за президент. Редица американски издания преглеждат хипотезите за вероятното избиране на различен претендент за изборите през ноември.
Байдън би могъл самичък да се откаже
На този стадий няма по какъв начин да става дума за различен претендент, който да завоюва предварителните избори, написа американското издание “Политико ”. Сроковете за лъчение на подобен към този момент изтекоха на доста места, а на други това ще стане в напълно близко бъдеще. Единственият претендент, който се опита да сложи въпроса за промяна на Байдън - Дийн Филипс, беше на процедура остракиран от партията по тази причина, че изобщо повдигна тематиката.

Остават само два разновидността - Байдън да се окаже некадърен да одобри номинацията или самичък да се откаже от нея. „ Американският президент е горд и надали ще е елементарно да бъде уверен да предприеме самичък стъпката “, написа “Политико ”, само че предвижда, че това въпреки всичко не е невероятно. Байдън би могъл да разгласи, че се отхвърля от номинацията след края на предварителните избори и преди конгреса на партията през август, когато демократите би трябвало публично да разгласят номинацията. Така ще се отвори прозорец сред юни и август, в който демократите вероятно да изберат нов претендент.

Ако Байдън се откаже чак откакто публично е разгласен за претендент на демократите, това ще сътвори по-сложна обстановка. Тогава ръководителят на Националния комитет на Демократическата партия ще би трябвало да свика изключително съвещание на комитета, който включва към 500 членове, изяснява NBC News. Поне на хартия е належащо единствено нормално болшинство от присъстващите, с цел да се избере нов претендент за президент и вицепрезидент. Но този развой евентуално няма да премине безпрепятствено и ще бъде съпроводен от подмолни дрязги и публичен напън.

Ако обаче мястото се освободи малко преди изборите през ноември, това може да породи конституционни, правни и на практика проблеми. Наред с другите проблеми, бюлетините нормално се печатат много преди изборите и може да се окаже, че няма по какъв начин да бъдат изменени в точния момент.
Камала Харис или различен претендент?
Най-трудният въпрос при такова развиване на събитията ще бъде обвързван с вицепрезидентката Камала Харис, написа “Политико ”. Делегатите от Демократическата партия, които са подкрепили Байдън, не са длъжни безусловно да повдигнат нея. Харис няма висок рейтинг измежду гласоподавателите. От друга страна партията ще се сложи в друга рискова обстановка, в случай че отблъсне чернокожите гласоподаватели, отказвайки се от Харис.

Вицепрезидентката Камала Харис би била най-естественият правоприемник на Байдън, само че има и други евентуални претенденти, написа “Файненшъл таймс ” - губернатори на щати като Гретчън Уитмър от Мичиган, Анди Бешиър от Кентъки или даже Гавин Нюсъм от Калифорния също биха били вероятни кандидати.

Организирането на президентска акция в толкоз късен миг, би било обаче голяма случка. За тези претенденти може би ще е по-добре да изчакат до конкуренцията през 2028 година, с цел да решат дали да се кандидатират за Белия дом.
Подобен казус към този момент има
През 1968 година Линдън Джонсън се отхвърли от номинацията през месец март и остави противниците си от Демократическата партия да се борят за кандидатурата, напомня “Файненшъл Таймс ”. Хюбърт Хъмфри, неговият вицепрезидент, трябваше да се изправи против Робърт Ф. Кенеди, който обаче беше погубен през юни същата година. Хъмфри беше номиниран по време на размирния конгрес на демократите в Чикаго, а по-късно загуби от Ричард Никсън на изборите. Тазгодишният конгрес на Демократическата партия също ще се организира в Чикаго.

Байдън сега е с изключително неприятни позиции. Той навлиза в годината на изборите с най-ниския рейтинг на утвърждение от всички настоящи президенти в най-новата история на Съединени американски щати. Социологическите изследвания демонстрират, че той изостава и от Тръмп.

Притесненията по отношение на възрастта му са необятно публикувани измежду гласоподавателите, даже и измежду личните му съпартийци. Към тях се прибавиха и някои неизяснени въпроси, повдигнати в отчета на специфичния прокурор Роберт Хър за нерегламентираното потребление на секретни документи от страна на Байдън. Прокурорът дефинира президента Джо Байдън като " доброжелателен възрастен човек с неприятна памет " и " понижени качества ”, напомня “Политико ”.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР